Followers

Saturday, 7 March 2015

Mr Stalker...Saya Cintakan Awaklah! 25



RANCANGAN televisyen yang tidak begitu menarik perhatiannya membuatkan Nilla berlalu saja ke tingkat atas.Niat nak lepaskan lelah di depan tv tapi satu apa pun tak mampu dia hadam.Teringat lagi pada kejadian siang tadi.Zein Asyraff heret tangannya konon-konon nak pulangkan balik rantai dia yang tercicir masa di butik jika dia ikut lelaki itu ke sebuah restoran.Dalam masa sejam lebih melepak di sana tenung muka selamba Zein Asyraff,lelaki itu hantarnya pulang ke butik tanpa pulangkan rantai.Tak sempat dia nak cakap apa-apa,lelaki itu terus berlalu begitu saja.

Siapa yang tidak angin bila kena tipu hidup-hidup macam tu?

Spontan Nilla humbankan dirinya ke atas katil dan menarik bantal lalu menumbuk-numbuk padu beberapa kali ke situ sambil membayangkan muka Zein Asyraff.Kalaulah benar yang Zein Asyraff sedang berada di depannya,habis mamat tu dia kerjakan.

Dia tak tahulah apa salah yang dia buat pada lelaki itu sampai hari-hari datang kacaunya di butik.Nak buat kerja pun tak senang.Balik-balik tayang muka yang perasan macho tu depan dia.

Nilla melepas lelah yang tiada kesudahan.Penat.Makan malam tadi pun dia tak berapa nak berselera.Tak dapat perutnya nak hadam makanan lepas fikir pasal rantai tangan kesayangannya yang diberi seseorang.Seseorang yang dia rindu dan sayang sangat-sangat!
Setelah penat berfikir akan kesudahan Sinetron antara dirinya dan Zein Asyraff yang masih tak tahu hujung pangkal,Nilla baringkan tubuh ke tilam tapi mata masih terkebil-kebil pandang siling.Lima minit merenung nasib sendiri,telefon bimbitnya yang sedang dicaj berbunyi nyaring.

Dicapai setelah mencabut plug lalu dilekapkan ke telinga malas-malas.Malas nak tengok skrin,dah tahu siapa yang telefon malam-malam macam ni.Tak lain tak bukan majikan kesayangan.Mesti ada apa-apa yang nak dipesannya.

Hello.”

Hai,pretty lady!Belum tidur?”
Nilla bingkas bangkit dari tilam dengan muka tercengang.

Macam mana...”

Surprise!”pertanyaan Nilla yang mahu menyoal bagaimana jejaka di talian boleh mendapatkan nombor telefonnya pantas dipintas sebelum bersorak ceria.

Surprise kepala hotak awak!Dah tak reti tengok jam pukul berapa dah?”tengking Nilla mendadak.Sakit hati tak habis sekarang bersambung dengan sakit telinga dengar suara Zein Asyraff di talian.

Whoaaa...malam-malam pun masih garang ya?”

Suka hatilah.Awak call saya malam-malam ni ada apa?Dah tak boleh tunggu siang?”

Oh,kiranya I boleh call you waktu siang ajelah ya?Anytime?

Hisyh,cakaplah nak apa?Sebelum saya putuskan talian.Atau awak nak saya putuskan kepala awak yang tak betul tu?”
Zein Asyraff ketawa besar.
Nilla raup muka.Berbulu pula telinga dengar mamat ni gelak.

Kalau I cakap I nak you?”
Nilla dah siap telan liur.Muka berubah pucat.Bercakap dengan Zein Asyraff,dia sendiri boleh hilang modal tapi dia tak tahu kenapa setiap kali bertekak dan bertelagah dengan lelaki itu,dia tak boleh berhenti sedangkan dia boleh matikan talian dan buat tak tahu pada lelaki itu.Hati memberontak nak berbalas kata dan bertikam lidah dengan Zein Asyraff hanya kerana dengan cara itu dia rasa puas hati walaupun hatinya selalu saja sakit.

Tak payah nak jadi romeo sangatlah!Straight to the point lah awak nak apa?”suara Nilla bertukar mendatar.Kali ini dia melompat turun dari katil dan duduk bertenggek di tepi tingkap bilik.Langsir nipis warna ungu diselak.Kepala dilangut menatap wajah langit.Ada bulan terang di atas sana.Bercahaya galak seolah-olah sebuah mentol besar yang menyala.

Yang tadi tu,kira straight to the point lah.I cakap I nak you!”

Hee...jangan nak mengadalah!Awak tak payah nak buat lawak basi.Kes siang tadi pun saya tak lupa lagi,awak jangan nak tambah rasa bengang saya kat awak.Baik awak datang butik esok dan pulangkan rantai saya yang awak dah paw.

Kalau I tak nak?”

Awak tahulah nasib awak macam mana nanti!”ugut Nilla lantang.

You tengah buat apa tu?”tiba-tiba saja Zein Asyraff menukar topik.

Tengah bercakap dengan serigala jadian!”

Whoaaa...patutlah!Bulan tengah penuh kat luar tu.”
Nilla menarik telefon dari telinga dan merenung skrin sekejap dengan muka berkerut.

Nilla,are you there?

Ada ni.Hidup lagi.”

Ingatkan dah kena baham dengan serigala jadian.”

Pleaselah,serigala jadian tu dah nak putus leher kena libas dengan saya.”

Ganas eh?”Zein Asyraff ketawa singkat sebelum menyambung bicara.

You tengah buat apa?Tengah renung bulan penuh kat luar sana ke?”
Tebakan Zein Asyraff itu membuatkan Nilla mencebik.Macam tahu-tahu saja dia sedang bertenggek di tepi tingkap sambil pandang bulan kat langit.

Kenapa?Salah?Ada masalah ke?”

You nampak tak?Bulan tu tengah senyum kat you?”

Pffttt...jangan nak merepeklah!”

Tak...cuba you tengok.Cantik,kan?”

Tak pasal-pasal mata Nilla dihala ke luar dan tenung bulan yang jelas bergayut di langit melalui tingkap bilik.Terhanyut sebentar dengan alam ciptaan tuhan.

You nampak tak cahaya yang berkelip-kelip tu?”soal Zein Asyraff lagi.
Hah?”
Tu...yang dekat dengan bulan tu?”
Nilla melingas melihat ke atas.Tapi baru perasan yang dia sebenarnya sedang dipermainkan.

You such a...”

What?You nak cakap I apa?”

Urghh!”Nilla hentak kaki.Tak tahulah apa masalah mamat ni.Asyik nak kenakannya.Tapi dia pula boleh melayan mamat stalker ni malam-malam begini.Macam dah tak ada benda nak buat dah agaknya Nilla oi!

Dahlah,awak pergi tengok bulan tu sorang-sorang.But I'm warning you Mr Stalker Paparazzi!Jangan pandai-pandai nak telefon saya lagi.Awak buat juga,saya mandrem awak melalui bomoh siam.Ingat tu!”

Belum sempat Zein Asyraff balas apa-apa,Nilla dah siap-siap matikan talian.Puas.Semerta tersungging satu senyuman di bibir sebelum kembali melemparkan tubuhnya ke katil.Lega.

Padan muka kau!”cebiknya.Telefon diletak kembali ke atas meja.Selimut dia tarik sampai ke dada.Lampu kecil di tepi katil ditutup membuatkan kawasan biliknya gelap.

Tit! Tit! Tit!

Nilla buka mata.Rasa nak buat amukan balik ni.Tadi dah bagi amaran jangan telefon,ini dia main hantar SMS pula dah!

Esok pukul 1 tengah hari I jemput you di butik.Kita lunch sama-sama.You wajib ikut I…itu pun kalau you nakkan rantai tangan you semula.

Mencerlung anak mata Nilla menatap skrin telefonnya.Bibirnya mengetap sekali lagi.Isyh,tak guna! Berani betul mamat stalker ni ugut aku?!

Fine!

Nilla hantar satu SMS semula pada Zein Asyraff seakan cuba mengangkat bendera putih.

Good.See you tomorrow beautiful!Sweet dream.Jangan lupa mimpikan I :)

Balasan SMS Zein Asyraff nyata membuatkan Nilla campak terus telefon bimbitnya ke atas katil sebelum menyembamkan wajah ke bantal dengan perasaan yang berdongkol geram.Dadanya berdetak hebat.Ingatannya mula singgah semula pada kejadian tengah hari tadi.

Arghhh!Stress nya!’pekik Nilla dalam hati sambil mencapai bantal lalu menekup telinganya rapat-rapat.

I'M warning you Mr Stalker Paparazzi!Jangan pandai-pandai nak telefon saya lagi.Awak buat juga,saya mandrem awak melalui bomoh siam.” Ingatan pada amaran yang Nilla berikan padanya sekejap tadi buat dia tersengih-sengih.

Comel dan manis tapi garang dan susah nak dapat!”bisiknya sendiri.
Wajah bulan yang boleh dilihat di luar balkoni biliknya ditinggal sendiri.Bilik dimasuki semula lalu menghempas tubuh ke katil.Siap buat golekan ke kiri kanan dengan bahagia lagi.Suara Nilla tadi masih kuat bergendang ke telinga sampai terasa nak bawa masuk ke alam mimpi.Mata masih terkebil-kebil.Tak boleh nak lelap.Serentak dia capai rantai tangan Nilla yang terselit di dalam laci berdekatan dan tenung sampai puas hati.

Thanks sebab dah jadi penyebab untuk aku lemparkan pancing sekali lagi.”tak pasal-pasal rantai milik Nilla dicium bertalu-talu.

Satu hari nanti you akan makan juga umpan yang I lempar,Nilla.”tekan Zein Asyraff sungguh-sungguh sebelum bangun mendapatkan kameranya.Gambar-gambar Nilla yang masih tersimpan kemas dalam kameranya dibelek satu per satu bagai nak terkeluar biji mata.Tak membuang masa,dia pindahkan saja gambar-gambar Nilla ke dalam laptop dan tenung lagi sehingga tak sedar yang waktu dah terlalu lama berlalu.

Wajah manis itu menghiasi ruang mata,ruang jiwa dan kini dah menyerap masuk ke dalam hatinya.Ah,adakah ini yang dikatakan cinta?Atau perasaan angau?

Zein Asyraff tersenyum sendiri.

Pandang wajah manis Nilla yang berselendang dengan pelbagai fesyen dan corak di dalam gambar,buat dia yakin yang hatinya memang dah cair dan jatuh cinta dengan gadis itu.Baginya,Nilla adalah satu-satunya perempuan yang dah berjaya mengetuk pintu hatinya yang dah lama beku.Berilah berapa banyak model cantik serta selebriti jelita di luar sana,Nilla tetap menjadi pilihan.Nilla tetap yang indah di matanya.Nilla tetap yang paling sempurna di hatinya biarpun gadis itu garang macam singa.

Sikap you yang jual mahal ni yang buat you nampak mahal di mata I,Nilla!”wajah Nilla yang dah jadi wallpaper dalam laptop diusap penuh kasih sayang.Cuba membayangkan yang dia dan Nilla duduk bersanding berdua di singgahsana cinta.Di atas pelamin nan indah dengan memakai pakaian bak putera dan puteri raja.Indahnya dunia!

You tak mandrem I pun tak apa Nilla sebab you dah berjaya buat I 'gila' pada you.Gila sangat-sangat!”bisik Zein Asyraff dengan sepenuh hati dan tangan masih lagi tak lepas usap skrin laptop.


PINTU kaca butik diketuk agak kuat sebelum membuat lambaian dengan wajah ceria macam badut yang selalu buat persembahan di depan kanak-kanak bawah umur.Muka ceria terlebih gula!

Ah,dia datang dah!”Nilla ketap bibir sambil menjeling halus bila wajah ceria Zein Asyraff menerpa ruang mata.Dia yang sedang sibuk membetulkan baju-baju yang bergantungan di bahagian hadapan butik menjeling tajam.

Hai.”

Bosanlah!”balas Nilla lalu berjalan kalut mendekati Taylor Swift dan geng seangkatan dengannya yang dah bertukar baju.

Tangan patung Demi Lovato yang belum dipasang semula selepas tertanggal akibat aksi ganasnya semalam dicapai tanpa menghiraukan kehadiran Zein Asyraff.

Demi...Demi...apsal kau ni degil sangat?Kan dah putus tangan kau!”cebik Nilla memandang wajah Demi Lovato.Kepala patung itu ditepuk perlahan sebelum berusaha memasang tangannya yang agak ketat.Tapi kehadiran Zein Asyraff tanpa suara di sisinya membantutkan segala kerjanya.Terasa terganggu.

Demi,please be nice to me.Aku tak ada mood nak entertain kau ni.Boleh tak bagi kerjasama?”Nilla membebel seorang diri.Menyindir Zein Asyraff dalam diam.

Okey,suka hati kaulah!”bentak Nilla melepaskan tangan Demi Lovato.Semerta bunyi tangan itu bergolek menggamit rasa lucu di hati Zein Asyraff.

Nilla dah siap hentak kaki dan mahu berlalu.

Eh,ada orang hilang tanganlah.Err...ada siapa-siapa kat sini yang hilang tangan tak?I found one!”jerit Zein Asyraff pura-pura meliarkan mata ke sekeliling sambil kutip tangan yang tergolek tadi.Kemudian dia letakkan tangan Demi Lovato ke atas bahu dan berlalu mendekati Nilla yang dah berjaya melarikan diri ke kaunter.

Nilla,ni tangan you ni tertanggal.Tak nak pasang balik ke?Atau nak I bawa balik?”tangan tadi Zein Asyraff letakkan ke hadapan Nilla di atas meja kaunter sambil tersengih-sengih.
Nilla pandang wajah Zein Asyraff macam nak terkam.Tangan Demi Lovato di depan mata dia tarik sebelum menghempas-hempas kasar tanda protes dengan wajah mencuka.

Isyh,masamnya muka!Cuba senyum sikit!”

Nilla jeling tajam.

Okey...okey...I gurau aje.Sorry ya?”

Berapa kali saya nak beritahu awak?Kalau nak gurau pergilah surau!”

Kenapa surau?Masjid tak boleh ke?”pertanyaan ala-ala bodoh selamba yang dituturkan oleh Zein Asyraff memang keterlaluan bagi Nilla.Berdesup dia meninggalkan Zein Asyraff dan kembali mendekati Demi Lovato lalu memasangkan tangan yang tertanggal.Puas bertungkus lumus,akhirnya lengkap juga patung Demi Lovato.

Muka kau ni,aku dah muak tengok Demi!Menyampah!Tapi nak buat macam mana,dah si Lulu suka sangat dengan kau.Aku pasrah ajelah!”kepala Demi Lovato dicuit dua tiga kali.

Kalau ya pun bengang dan marah dengan I,janganlah sampai jadikan patung ni bahan melepaskan perasaan.”celah Zein Asyraff.

Okey,I minta maaf.”akhirnya Zein Asyraff mengalah.Tak sampai hati nak biar perasan Nilla kacau bilau kerana dia.Tak senang hati melihat wajah mencuka gadis kesayangannya itu.

Dah tak ada perkataan lain nak cakap?”sinis Nilla.

I love you,okey tak?”

Ni I love you awak!”penumbuk kanan disua ke depan muka Zein Asyraff.

Okey...okey...I gurau ajelah.Garang sangat ni kenapa?Makan apa?Tebuan?”
Zein Asyraff tergelak.

You belum lupakan janji kita hari ni?Our second date?

Bila masa saya buat janji?Jangan mengarut boleh tak?”

Oh,tak eh?Maksudnya you tak naklah barang you tu?Kiranya I bolehlah simpan sebagai koleksi peribadi.”

Kata-kata Zein Asyraff benar-benar membuatkan Nilla terjerat.Tak boleh nak lari lagi dah.Balik-balik dia juga yang terkena.Muka mula nak merah.Kepala rasa panas.Ikut hati nak saja dia cabut semula tangan Demi Lovato dan baling ke muka Zein Asyraff.Biar puas hati!

Awak ni memang nak mencari nahaslah!Saja nak buat saya marah!Suka sangat tengok saya mengamuk!Awak nak saya pancung kepala awak ke,hah?”teriak Nilla seakan mahu menerkam.

Amboi,dari luar sana lagi dah dengar bising-bising.Ni apa kes?Ribut taufan dah menyerang ke apa?”tiba-tiba Lulu mencelah dari arah pintu hadapan.Di tangannya ada sebungkus plastik berisi kotak nasi dan sebungkus air sirap.Zein Asyraff senyum.Dihulurkan tangan kepada Lulu lalu tangannya bersambut erat dalam genggaman tangan Lulu.

Hai,Lulu.Err...tak ada apa-apa.Hari ni I datang ni nak minta izin dengan penuh hormat pada you nak pinjam Nilla sekejap.Sekejap aje.Tak lama...dalam masa sejam.Boleh?”

Nak ke mana?You jangan nak melencong,Zein!”Lulu dah bagi amaran.Zein Asyraff ditenungnya atas bawah mencari sedikit kepercayaan.

You can trust me.Nanti dah selesai urusan,I hantar Nilla balik ke sini.”

Urff,yelah...yelah...payah kalau dah angau macam ni.”Lulu cebik dan berlalu ke sofa.Bungkusan nasi dibuka sebelum melahap tanpa mempelawa manusia berdua yang sedang merenungnya.

Dahlah Nilla,kau ikut ajelah boyfriend kau ni.Malas aku nak tengok sinetron tengah hari buta ni dalam butik aku yang vogue.Dah pergi...pergi...”

Aku ada banyak kerja.Tu baju kat...”

Dah,bos kau ni baik hati bagi pelepasan awal.Pergi ajelah.Kerja tu nanti aku boleh selesaikan.”

Tapi...”

Aku cakap pergi tu pergi ajelah.Nak aku sumbat mulut kau dengan ayam goreng ni ke?”Lulu angkat paha ayam yang sedang dimakannya.

Okay,fine!

Nilla tiada kudrat mahu membantah.Ditenung muka Lulu tak puas hati.
Boyfriend katanya?Dah hilang akal ke apa si Lulu ni?Sejak bila aku dengan mamat stalker ni isytihar jadi kekasih?

Shall we?”soal Zein Asyraff mengulum senyum.





Cukup sejam saya balik butik!”putus Nilla dan berlalu keluar dari butik setelah mencapai beg tangannya.

No comments:

Post a Comment